Kategóriák
Kutyabalesetek

Budavári kutyás balesetek kampány

Fotó: Matt Nelson on Unsplash

Egy valószínűleg évtizedek óta zajló és kutyákat érintő balesetsorozat képe bontakozott ki 2020 végén. A budai Vár két kiemelt futtatójáról van szó, ahol ezeknek az eseteknek a száma a tavalyi évben érte el azt a kritikus tömeget, ami miatt a civil kutyások úgy döntöttek, hogy pontot szeretnének tenni a tragikus események végére.
Csak tavaly novemberben ugyanis bizonyítottan 3 kutya ugrott át az alacsony várfalon és zuhant a többméteres mélységbe, és az év akkor még koránt sem ért véget a balesetek szempontjából.

A megelőzés érdekében először figyelmeztető táblákat terveztek és szerették volna engedélyeztetni az Önkormányzatnál, majd elkezdték felgöngyölíteni a balesetek számát és jellegét.

Végül néhányan közülük létrehoztuk a Váribalesetek.com oldalt, hogy összegyűjtsük ezeket az adatokat, és figyelmeztessünk minden kutyatartót ezeknek a futtatóknak veszélyességére. Hogy miért veszélyesek a futtatók, arról itt írtunk>>

Mi a kezdeményezés célja?

A Budavári kutyás balesetek kezdeményezést azért hoztuk létre, hogy Budapest kiemelt turisztikai célpontjában található két futtatót azok a kutyások is biztonságosan, baleset nélkül tudják használni, akiknek nincs helyismeretük, először járnak ott.

Célunk, hogy minden kutyatartó, aki a budai Várba látogat vagy ott él, tökéletesen tisztában legyen azzal, milyen körülmények között és következmények mellett csatolja le a kutyájáról a pórázt.

Célunk, hogy a Várba kellő tájékoztatással és mindenki számára biztonságosan lehessen sétálni kutyával, gyerekkel egyaránt.

Célunk, felvilágosítással elérni azt, hogy az agilis, nagyobb termetű kutyák gazdái tartsák pórázon a kedvenceiket a Vár egész területén.

Szeretnénk, továbbá, ha a kutyabalesetekről és halálesetekről nyíltan lehetne beszélni – ahogy most nem -, ha nem csak elbagatelizálható “belső ügyként” tekintene rá a lakosok egy jelentős része és a Budavári Önkormányzat, és ha az áldozathibáztatásról a megelőzésre terelődne a figyelem.

Azon dolgozunk, hogy a budai Várba látogató kutyákkal többé ne fordulhasson elő hasonló baleset, és egy gazdának se kelljen ilyen megrázó körülmények között elveszíteni a kutyáját.

Minden megjelenést, segítséget elfogadunk és megköszönünk annak érdekében, hogy ez az információ mindenkihez eljuthasson. Egy kutya élete se múljon azon, hogy a gazdája nincs kellően tájékoztatva a Vár futtatóinak sajátosságairól.

Sajtómegjelenések és kapcsolat