Kategóriák
Kutyabalesetek

Rejtély, hogy miért ugranak le a Várból a futtató kutyái

2020 egy nagyon hosszú és nehéz év volt, így az sem csoda, hogy az évtizedek óta zajló balesetsorozat a budai Vár két kiemelt futtatójában ebben az évben érte el azt a kritikus tömeget, ami miatt a civil kutyások úgy döntöttek, hogy pontot szeretnének tenni a tragikus események végére.
Tavaly novemberben ugyanis bizonyítottan 3 kutya ugrott át az alacsony várfalon és zuhant a többméteres mélységbe, és az év akkor még koránt sem ért véget a balesetek szempontjából.

2020. november 5-én whipim egy zuhanás következtében meghalt. 1 méterre tőlem egy hirtelen döntésből fakadóan kiugrott a sétányról és a 8-10 méterrel mélyebben lévő Lovas útra zuhant. Esélyem sem volt reagálni vagy elkapni, pedig egy lépés választott el tőle.”

– írja az egyik gazdi. A kutya nem élte túl a zuhanást, az állatorvoshoz menet belehalt a belsővérzésbe.

A teljes balesetsorozat felgöngyölítése során több tucatnyi adatot és történetet gyűjtöttünk össze az elmúlt évtizedekből, melyek között volt szerencsés és több halállal végződő is.

Viszont továbbra is igazi rejtély, hogy miért történhet mindez az ott élők tudtával hosszú évek óta, és miért nincs hatásos intézkedés a megelőzés érdekében.

Amikor elkezdtük a Budavári kutyás balesetek (varibalesetek.com) oldalon a tájékoztatást, még egyetlen híradás sem szólt a példátlanul nagyszámú balesetekről. Az emberek nem tudtak a várfal veszélyeiről. Azóta számos megjelenés történt a tájékoztatás érdekében, melyeket itt szedtünk össze.

Miért ugranak le a kutyák a Várból?

„2020.11.08-án délelőtt az Anjou bástya sétányról leugrott a kutyám (staffordshire keverék) a Riso étterem Lovas úti parkolójába (beton), ami kb 10 méteres zuhanás volt! Kitört 2 foga, felszakadt a szája, ínye és teljesen szétzúzta a mellső lábait, amit lábanként 4-4 fixateurrel rögzítettek valamint a tüdejét is megütötte rendesen(…)”

Bár a skóciai öngyilkos hídhoz képest jelentősen kevesebb, csak a november óta gyűjtött adatok állnak rendelkezésre, de ezek alapján elmondható, hogy havonta több kutya ugrik fel a várfalra. A fal szerencsétlen kiképzése miatt többségük lezuhan a sokszor 8 métert is elérő, szakadéknak is beillő mélységbe. Hogy mi ennek az oka, az egyelőre csak találgatás. 

Városi legendának sem lenne utolsó, mégis tucatnyi dokumentált állatorvosi eset és gazdáktól érkezett beszámoló bizonyítja, hogy a kutyák egy részéből extrém viselkedést vált ki a várfallal határolt futtató. Van, aki szerint a szemtelen varjakat kergetik, így a kukák lezárása lenne a megoldás. Egy-két vélemény a falban rohangáló bogarakat, gyíkokat, mások a szagokat teszik felelőssé, például a környéken ólálkodó róka nyomát. Többen gondolják úgy, hogy a kutyák akadályként tekintenek a falra, amit szívesen átugranak.

A 8 – 10 méteres fal életveszélyes

Talán érzékcsalódás okozhatja a balesetsorozatot?

A legtöbb baleset a kijelölt – póráz nélküli – futtatókban történt a gazdák visszajelzései alapján, a Tóth Árpád sétányon és az Anjou bástyánál. Ezekben közös pont, hogy a hamis biztonságérzetet keltő várfal mögött nincs domboldal, csak meredek, 5-10 méteres mélység.

Több esetben a kutyák a semmibe ugranak a falon keresztül vagy  minden előzmény nélkül, hirtelen ugranak fel a falra, ahol akár be is pánikolhatnak a mélységtől vagy a kövön megcsúszhatnak.

Mivel a várfal kifelé lejt az eső elvezetése miatt, a kutyák sötétben nem látják a sétányról, hol van a fal vége és azt sem, hogy mi vár rájuk mögötte. A lendület viszi őket, és már nincs megállás.

“2019. december 29-én történt, vasárnap este,  egy 3-4 év körüli bull típusú kutyus volt. Az Anjou bástyánál sétáltunk, boldogan meglódult, barátom mellett elrohanva felugrott a párkányra, ami csúszott, és kifelé lejt, így azzal a lendülettel a másik oldalon kb. a Riso étterem előtt a fal tövében landolt. A balesettől számítva olyan fél óra alatt műtőben volt. 3 órán keresztül műtötték, de sajnos olyan súlyos belső vérzése volt, hogy a műtétből nem ébredt fel.”

Vajon a kutyákkal, a gazdákkal vagy a futtatóval lehet probléma?

A budai Várban található futtatók speciális adottságokkal rendelkeznek – hiszen a Budavár kerület is speciális. Egyfelől klasszikus értelemben nem nevezhetjük azokat futtatónak, hiszen két összefüggő sétányról beszélünk, melyek L-alakban csatlakoznak egymáshoz. Tény: a sétányokról fantasztikus panoráma nyílik a budai hegyekre és a városra – gazdaként élmény végigsétálni.

A zöldfelület nagyon elenyésző, a burkolat apró kockakő, ami nem csak károsan hat a kutyák mindennapos futtatása során, de a legkisebb pára, csapadék is csúszóssá teszi.  Egyetlen nagyobb füves terület található ezen a részen (a zászlónál), ahova azonban tilos kutyát vinni.

Mindkét kijelölt terület behajtási engedéllyel autók számára is elérhető.

A kijelölt sétáltató területeket alacsony, védőkorlát nélküli és műemlékvédelem alatt álló várfal határolja, mely  – ahogy már említettük -,  kifelé lejt, nem látni a határait és azt sem, mi van mögötte. Úgynevezett “thin place”  jön létre, amikor az ég és a föld határa nem értelmezhető.

Itt le kell szögezni, hogy a kisebb kutyákra, és azokra, akik nem tudnak magasabbat ugrani, egyáltalán nem jelent veszélyt a futtató oldalán álló várfal.

„(…) Bali egy zuhanás következtében meghalt. 1 méterre tőlem egy hirtelen döntésből fakadóan kiugrott a sétányról és a 15-20 méterrel mélyebben lévő Lovas útra zuhant. Esélyem sem volt reagálni vagy elkapni, pedig egy lépés választott el tőle. A zuhanást végignéztem és a földet érés után azonnal körbe futottam a sétányon, hogy eljussak hozzá, de több percig tartott mire odaértem. Addigra már az ott lakók betették az autóba és azonnal állatorvoshoz vitték. (…)”

Mondta az idén novemberben elpusztult whippet gazdája

A Tóth Árpád sétány a vár Tabán felőli oldalán található, és póráz nélküli sétára minden nap sötétedéstől másnap reggel 9 óráig vehetik birtokba a kutyások. 

A sétányt a Duna oldaláról házfalak és nyílt mellékutcák határolják, míg a Tabán felől változó magasságú , de egy dinamikus kutyának gond nélkül átugorható a 80 cm-es várfal.

Folytatása a zászló után a Vár északi felén található 0-24 órás, póráz nélkül futtatásra kijelölt Anjou bástya, mely fekvése (északi) és a házak árnyéka miatt is hidegebb, párásabb szakasz. A kockakövek télen még meleg, napsütéses időben is csúsznak, a várfal teteje is nyirkossá válik, ami lehetetlenné teszi, hogy a lendületből érkező kutya megálljon a tetején.

A falakon nincs lehetőség megkapaszkodni, lassítani az esést, nyílegyenes zuhanás következik, jobbára az aszfaltra.

Helyismeret nélkül érkező és az adottságokat nem ismerő gazdák így engedik el kedvenceiket legálisan, mert kijelölt futtatókban sincs a balesetveszélyre figyelmeztető tábla, sem hirdetmény.

A lezuhant kutyához lépcsőn lehet csak lejutni, minden szakaszon több száz métert kell megtenni egy-egy lejáratig, melyek szintén nincsenek jelölve.

Jellemzően a közepes-, vagy nagyobb testű, ösztönerős- és vadászkutya fajtákból kerülnek ki az áldozatok

A legtöbb balesetet az agárfélék, különösen a whippetek szenvedték el, valamint a bull típusúak, retriever és terrierek, illetve ezek keverékei. A zuhanás 50%-ban  – az ellátás ellenére is – halállal, 80%-ban műtétek, intenzív állatkórházi kezelések sorával végződik.

“(…) férfi létemre bepánikolva, sírva rohantam le a lépcsőn a leesett kutyámhoz. Senkinek nem kívánom azt a látványt és azt az érzést sem, amikor az összetört kutyája a karjaiban leheli ki a lelkét(…)”

Az esetekkel kapcsolatban 2020.  július 17-én, a Budavári Önkormányzat kutyás kerekasztal egyeztetésen már egy felszólaló kezdeményezte a figyelmeztető táblák igényét:

„(…) kellenének valamilyen figyelemfelhívó táblák a Várfalhoz, hogy a kutyák ne ugorjanak le, mert nem egy ilyen baleset volt sajnos. Valamelyik kutya túlélte, valamelyik nem. Mindenféleképpen szükség van valami figyelem felhívásra, amit jó lenne, ha a gazdák a kutyáik érdekében észrevennének”.

Senki nem sejtette, mekkora számban történtek már balesetek

A várfal veszélyessége egyértelmű. (Néhány éve így pusztult el egy megriadt ló is, a lovas huszárnak a  zuhanás előtt még sikerült leugrania.) Pontos adatok viszont egyáltalán nem álltak rendelkezésre, hiszen semmilyen feljegyzés, híradás vagy gyűjtés nem szólt a tragikus balesetek sorozatáról.

Habár sokan hallottak Várból kizuhanó vagy kiugró kutyákról, a történet eddig nem állt össze egy egésszé, és senki nem sejtette, hogy milyen nagyságrendről is van szó. A tájékoztatás  és az egyértelmű figyelmeztetések hiánya miatt a mai napig rengeteg zuhanásos baleset történik.

A budai Várba látogató kutyások és kutyáik sincsenek tisztában a helyi viszonyokkal, csak azt látják, hogy kijelölt futtatón engedik el kedvenceiket.

A gazdák viselik a borsos állatorvosi költségeket, rehabilitációt, legrosszabb esetben az állat halálát is végig nézik.

A balesetet elszenvedő kutyák gazdái pedig nem állnak a nyilvánosság elé.

Mára több tucatnyira rúgó történet maximum internetes csoportokban és szóbeszéd alapján terjed – pletykaszinten.

November 12-től az I. kerületi kutyás csoport sorban felkeresett tízegynéhány állatorvosi rendelőt. A megkérdezettek közül egy kivételével mindegyik arról számolt be, hogy többször (átlagban 4-5-ször) láttak el várból kizuhant kutyákat az utóbbi években. Az egyik állatorvos viszont arról számolt be, hogy 1996-1998 között havi szinten 3-4, a budai Vár faláról leesett, kórelőzménnyel rendelkező kutya került be a sebészetre.

Az állatorvosok megkérdezésével párhuzamosan kérték az érintett gazdákat, hogy jelentkezzenek a történeteikkel. A  legkorábbi baleset, amit kézhez kaptak, 1986-ban történt. Egy Várban élő gazda agara zuhant le a Tóth Árpád sétányról.

Ezt követően már csak 2008-ban bukkan fel a következő baleset, majd 2013-tól évente több történettel jelentkeztek. Az utóbbi két évben összesen 9 baleset ismert, két kutyát szerencsére vissza tudtak rántani, két kutya nem ébredt fel többé, a többi számos sérülést, törést szenvedett. 

Mikor HolFajtaTúlélte?
1986Tóth Árpád sétányAgárnem
2008VárfalN.juhásznem
2013AnjouKeverékigen
2014AnjouFox kev.nem
2014Tóth Árp.Goldenigen
2015AnjouWhippetnem
2016AnjouLabrad.igen
2017Tóth Árp.Foxterr.nem
2017VárfalNémet d.igen
2019AnjouBulltípusnem
2019ZászlóWhippetigen
2019Tóth Árp.Keverékigen
2019Tóth Árp.Whippetigen
2019VárfalLabrad.nem
2020AnjouWhippetigen
2020AnjouKeverékigen
2020AnjouKeverékigen
2020Tóth Árp.Whippetnem
Baleseti statisztika a gazdák levelei alapján

Nem tudjuk, van-e a számok emelkedésének köze ahhoz, hogy  10 éve hivatalos futtatóvá nyilvánították ezt a két sétányt vagy csak az idő közelsége miatt érkezett több adat.

Az információk összegyűjtésére létrejött a Vári balesetek  Facebook oldal. Az érintetteket kérjük, hogy a segits@varibalesetek.com e-mailcímen vagy messengeren keresztül segítsék az adatok gyűjtését és pontosítását. 

→ Az információk összegyűjtésére létrejött a Vári balesetek Facebook oldal.

Az érintetteket kérjük, hogy a segits@varibalesetek.com e-mailcímen vagy messengeren keresztül segítsék az adatok gyűjtését és pontosítását.

„Füge filigrán alkata ellenére, sosem volt az a “bakkecske típusú kutya. 6 évvel ezelőtt sétáltunk a Tóth Árpád sétányon, a Dísz tér felé, amikor egy hirtelen mozdulattal, mindenféle előzmény nélkül, Füge hirtelen felugrott a vár falára. Ijedtemben egy hatalmasat kiabáltam, így Füge valahogy azzal a lendülettel visszapattant a falról. Mai napig a hideg ráz attól a jelenettől, nem is voltunk azóta azon a környéken sétálni.”

Pálfy Panni, a kutyulógia.hu egyik szerzője

A megelőzés egyszerű, a megvalósítás megrekedt a bürokratizmus labirintusában

Az I. kerületi kutyások Facebook csoport a novemberi első két ebből egy halálos kimenetelű baleset után kezdeményezte a figyelmeztető táblák és védőhálók kihelyezését. Néhány napon belül el is készült a szövegezett grafika, melyet a főépítész városképileg is elfogadhatónak tartott, erről  2020. november 11-én levélben értesítette a kezdeményezőket.

“A figyelmeztető tábla jó ötlet, ezt városképileg is elfogadhatónak tartom.”

főépítész levele

November 13-án átküldték az Önkormányzatnak hivatalos engedélyezésre a táblatervezetet azzal a kiegészítéssel, hogy még finanszírozást sem kérnének, hanem a civilek saját pénzből gyártatnák le a táblákat.  Összesen 3 db, 50×40 cm méretű fluoreszkáló (utánvilágított) pvc táblát szerettek volna kihelyezni meghatározott pontokra a hivatalos futtatókban.

Táblák nem, matricák igen, az időpont bizonytalan

Az Önkormányzat holdudvarába tartozó Vári kutyások Facebook oldal melynek egyik adminisztrátora az Önkormányzat Kulturális és Oktatási tanácsadója november 27-én közzétett egy posztot, melyben örömmel értesítik a közösséget, hogy hosszas egyeztetés után liftekbe és szemetesekre szánt matricákkal fogják tájékoztatni a kutyásokat a veszélyre. (Fontos tudni, hogy a futtatók kijelölését is a Vári kutyások Facebook oldal adminjai érték el – így talán érthetőbb az érdekellentét.)

„Az elmúlt években voltak drámai kutyabalesetek: néhány kutya leesett a várfalról. Ennek megelőzésére és a nem itt élők, de gyakran idelátogató kutyások figyelmének felhívására, kutyások kezdeményezésére az önkormányzat tájékoztató feliratokat fog elhelyezni a liftekben és a kutyás szemeteseken.

Az önkormányzat új arculatához illeszkedő tájékoztató anyagok elkészültek és várják a véleményünket arról, hogy az itt élő kutyás közösség melyik színt preferálja jobban. Fontos az is, hogy a várfal mellett több helyen bokrokat ültetnek ki, ezzel is csökkentve

a balesetveszélyt. (…)”

Facebook csoportban látható hozzászólás

A poszthoz hozzászólók közül többen jelezték, hogy bár ízléses a dizájn, a figyelemfelkeltésre teljesen alkalmatlan a grafika, hiszen egy játékos kutyát mutat vagy éppen Thorak lépegető lovas  szobrait utánozza , és kérték az eredeti (vagy hasonló kivitelű) táblák kihelyezését a lezuhanó kutyát imitáló piktogrammal, világítással.

Készült a kezdeményezők által másik négy tervezet, amiből kettőt az Önkormányzattal szerződésben álló Mitte ügynökség hagyott jóvá. (Erre az ügynökségre hivatkozva utasította el a Budavári Önkormányzat az eredeti sárga táblákat.)

Ezeket a terveket az Önkormányzat december 2-án elutasította levélben, miszerint a leeső kutya látványa negatívan befolyásolja a kiskorúak fejlődését, és ezt pszichológus szakértő is alátámasztja. Továbbá utalást tettek a felelős kutyatartásra és a gazdák felelősségére.

“(…) Pszichológussal is egyeztettünk, mivel a tábla egyértelműen olvasni tudó felnőtteknek szól, így a vizuális elemet olvasni nem tudó gyerekek szempontjából kell értelmezni az ikont. Ebben a kérdésben a szakértői vélemény alapján elvetettük ezt a megoldást, és a szöveges hangsúlyozásnál maradtunk, a vizuális elem a megvitatás eredményeként csak figyelemfelhívó, de nem ijesztő lesz.

A gyermekek érdekében tett gondolatmenet valóságalapjáról céltalan lenne most vitát nyitni. A figyelmeztetés viszont funkcióját csak akkor látja el, ha hatásos.  Jó néhány hasonló látható városszerte, például maró anyag, becsapódó metróajtó, csúszásveszély, fejsérülés veszély, zuhanásveszély stb.

A Vári kutyások Facebook oldal november 28-i posztja értelmében a döntés viszont már korábban megszületett: a tájékoztatás műfaja a szöveg lesz, a piktogramokat elveti az Önkormányzat.  Szöveges matricákat a liftekben, kutya kukákon helyezik el. A várfalak elé bokrokat telepítenek.

A lakossági kommentek alapján egyértelmű, hogy néhány Várban élő lakos osztja azt a véleményt, hogy ezek a balesetek “fel vannak fújva”.  „Mivel csak »vendég kutyák« esnek le, nem a Várban lakó kutyák, a lezuhanó kutyás kép pánikkeltésre adna okot – és amúgy is sok kutya túléli, nem hal meg mind.”

Néhány ítélet szerint pedig csak a gazdák hibásak, mert nem pórázzal sétáltattak, attól függetlenül, hogy kijelölt futtatóról van-e szó.

November 29-én megtörtént a hónap harmadik balesete, újabb kutya zuhant le a kijelölt Anjou bástya futtatóról, és életveszélyes állapotban, belsővérzésekkel került az Állatorvosi Egyetem klinikájára. (Szerencsére túlélte.)

Kommentháború, elbagatelizálás, vérmérséklet

A november végi balesetre már nem kellett volna, hogy sor kerüljön. A balesetek megelőzése, a figyelemfelhívás és a tájékoztatás ezen a ponton úgy tűnik, elakadt.

„Egyelőre a matricák vagy táblák kihelyezésének időpontjáról szóló Zoom konferencia időpontját várjuk”

mondják a civilek.

A konferenciáról a Polgármester Asszony tett említést az I. kerületi kutyások Facebook csoportban, melyre meginvitálta a többi kutyás szervezetet is. Hivatalos értesítést csak a kerülethez köthető két csoport, a Vári kutyás oldal és az I. kerületi kutyások csoport  kapott.

Többen úgy vélik, ez csak látszat kommunikáció.A kezdeményezést elindító I. kerületi kutyások csoport szerint pedig csupán időhúzás, a táblákat avagy a matricákat ki lehetett volna már rég tenni. Szerintük a Polgármester Asszony csak időt szeretne kapni a Zoom konferencia szervezésével.

2020. december 6-án a Budavári Önkormányzat Facebook oldalára kikerült egy poszt a matricákkal és a táblákkal kapcsolatban.

A bejegyzés téves információkat tartalmaz a balesetek számáról és jellegéről, valamint a komment szekcióban az Önkormányzat és a Vári kutyások adminjai egyértelműen a kutyatartókat állítják be felelősnek a történtekért.

December 9-én végül megjelentek a kukákon és a liftekben elhelyezett matricák.

A Várban élő kutyások közül többen attól tartanak, a futtatót meg fogják szüntetni, abba kellene hagyni az „indiszkrét kérdések feszegetését”. A kiélezett helyzet már nyílt színi szájkaratéban, fenyegetésekben csúcsosodik ki. 

Vári liftben elhelyezett matrica

Nemcsak a kutyákat kellene félteni

Kutyásként sokkal inkább látjuk és tapasztaljuk, hogy mennyi kis dologból is nagy baj lehet, a legapróbb figyelemhiányból is tragédia lehet. Sosem győzzük hangsúlyozni, hogy ami kutyákra veszélyes lehet, az az esetek többségében az emberek, (leginkább a gyerekek) számára is az. (pl. törött üveg egy parkban, földből kiálló drótok, karók, nem megfelelően lezárt csatornák, aknák, csúszásveszély stb. …)

A várban rendszeresen megfordulók gyakran láthatják, hogy az emberek számtalan helyen szeretnek fel- vagy kiülni a várfalra, szomorúbb látvány, amikor sokszor maguk a szülők emelik fel a gyerekeiket, hogy ott sétáljanak, másszanak a falon.

Tény, hogy egy felnőtt ember kisebb eséllyel veszíti el az egyensúlyát a falon, de ahogy a korábbi történések is mutatják, elég egy teljesen apró, adhoc körülmény és a délutáni/esti kikapcsolódás tragédiába torkollik. 

A kutyabiztos célkitűzéseinket tekintve a hangsúly a Tóth Árpád sétányon és az Anjou bástyán van, ám fontos megjegyezni, hogy a várfal és környéke nagyjából a budai Vár teljes területén hasonló adottságokkal rendelkezik. A fal több helyen is épphogy térdig ér, a Várkert felett, nem is annyira régen még egy ló is a mélybe lépett.

A Mária anya szobra turista szezonban

Mi a kezdeményezők célja?

Szeretnénk, ha az eredeti tervek szerinti, a főépítész által elfogadott figyelmeztetőtáblák mégis a futtatókba kerülhetnének, amelyekre hivatalos engedélyt kértek a Budavári Önkormányzattól. A finanszírozás önköltséges lenne, az Önkormányzat költségvetését nem terhelné.

Szeretnénk, továbbá, ha a balesetekről és halálesetekről nyíltan lehetne beszélni. Célunk, hogy minden kutyatartó, aki a budai Várba látogat vagy ott él, tökéletesen tisztában legyen azzal, milyen körülmények között és következmények mellett csatolja le a kutyájáról a pórázt.

Nem szeretnénk, hogy megszűnjenek a kutyafuttatók ezeken a szakaszokon, csak a kellő tájékoztatásért és a biztonságossá tételéért küzdünk.

A gyermekek és a felnőttek testi épségeinek érdekében is szeretnénk, ha egyértelmű figyelmeztető táblákat helyeznének el a várfalak párkányain, esetleges büntessék azokat, akik ezt megszegik és felmásznak akár a Mária anya szoborhoz, akár a párkányokra.

Az I. kerületi kutyás csoport adminja a Kormányhivatalhoz fordult segítségért.

A kezdeményező csoport a hozzá csatlakozó kutyás szervezetekkel, valamint civilekkel közösen dolgoznak azon, hogy a budai Várba látogató kutyákkal többé ne fordulhasson elő hasonló baleset, és egy gazdának se kelljen ilyen megrázó körülmények között elveszíteni a kutyáját.

Minden megjelenést, segítséget elfogadunk és megköszönünk annak érdekében, hogy ez az információ mindenkihez eljuthasson. Egy kutya élete se múljon azon, hogy a gazdája nincs kellően tájékoztatva a Vár futtatóinak sajátosságairól.

Fejlemények

December 16-án a Budavári Önkormányzat és a kerület kutyás csoportjai részvételével megtörtént az első egyeztetés, melyen mi is szót kaptunk. Megegyezésre jutottunk abban, hogy

figyelmeztető táblákra szükség van
és fontos a kutyák védelme.

Ezen felül a Tóth Árpád sétányon lévő eredeti tájékoztató táblák szövegét is tervezi módosítani az önkormányzat “csak saját felelősségre” kiegészítéssel.

Védőháló nem fog kikerülni.

Kérdéses pontok:

  • Táblák és a dizájn – a műemlékvédelmi terület lehetőségeit és a Várban élők esztétikai érzékét is figyelembe kell venni a tábla kialakítása során.
  • Táblák elhelyezése – javaslatunk szerint 4 pontra érdemes elhelyezni a táblákat: a Tóth Árpád sétány eleje, a Gránit lift, a zászló – Anjou bástya eleje, illetve az Anjou bástya vége.
  • Ebben szintén egyetértettünk.
  • A Vári kutyások csoport vezetője javasolta, hogy a keresztutcákba is kerüljenek felhívó matricák. A helyszínek pontosítása később történik meg.
  • Táblák kihelyezésének ideje – előreláthatóan 2021. február hónapban.

Következő lépések:

  • A tábla dizájnjának elfogadása.
  • Elküldjük az eddigi terveket összesítve az önkormányzatnak. A Vári kutyások szavazást javasolnak a kerületi lakosok körében.
  • Tovább folytatjuk tájékoztató munkánkat, illetve a korábbi esetek felderítését, mivel célunk az, hogy több baleset ne történhessen.

Ha bármi kérdésetek van, szívesen válaszolunk bővebben is. Köszönjük, hogy velünk vagytok.