Kategóriák
Uncategorized

Lesz tábla, de mégsem?

Fotó: Paweł Czerwiński on Unsplash

A megelőzés egyszerű lehetne, de útközben zátonyra futott

Az I. kerületi kutyások Facebook csoport a budai Vár első két novemberi balesete után arra a döntésre jutott, hogy figyelmeztető táblákat kellene elhelyezni a futtatókon, illetve más módon, például védőhálóval is erősíteni lehetne a fal melletti zónát. A figyelmeztetőtáblákat közösségi finanszírozás keretében szerették volna megvalósítani.

Sajnos az első zöld jelzés után az engedélyeztetés zátonyra futott, az Önkormányzat visszadobta a tervezetet, majd saját matricákat készített, melyeket ki is helyezett. Ezek a matricák kukákon, illetve liftekben láthatók – ameddig le nem szedik azokat, illetve az időjárás viszontagságai ki nem kezdik a papírlapokat. Védőhálókat a műemlékvédelmi várfalakra nem lehet felszerelni és más módom sem lehet fizikai védelmet nyújtani.

Ezt követően novemberben egy harmadik, majd decemberben ismét egy kutyás baleset történt.

A balesetekről itt írtunk részletesen>>

Az Önkormányzat által javasolt további lépés a futtatókon látható eredeti fém táblák szövegének cserjéje, illetve a matricák folyamatos elhelyezése. Egyéb (időjárásálló) figyelemfelhívó táblák kérdése ugyan még porondon van, de tudtunkkal döntés nem született.

Az Önkormányzat és a civil szervezetek közötti egyeztetésről a táblákkal kapcsolatban itt olvasható összefoglaló>>

A táblatervezet rövid élete és a matricák hatalma

Néhány napon belül el is készült a kutyás csoport által szövegezett grafika, melyet a főépítész városképileg is elfogadhatónak tartott, erről  2020. november 11-én levélben értesítette a kezdeményezőket.

“A figyelmeztető tábla jó ötlet, ezt városképileg is elfogadhatónak tartom.”

írta első levelében a főépítész.

November 13-án átküldték az Önkormányzatnak hivatalos engedélyezésre a táblatervezetet. A terv az volt, hogy összesen 3 db, 50×40 cm méretű fluoreszkáló (utánvilágított) pvc táblát gyártatnak le és helyeznek ki meghatározott pontokra a hivatalos futtatókban.

Az Önkormányzat elutasító levelét december 2-án kapták kézhez, melyben a tervezet ellen dizájn-jellegű kifogást emeltek: a leeső kutya látványa negatívan befolyásolja a kiskorúak fejlődését, és ezt pszichológus szakértő is alátámasztja.

“(…) Pszichológussal is egyeztettünk, mivel a tábla egyértelműen olvasni tudó felnőtteknek szól, így a vizuális elemet olvasni nem tudó gyerekek szempontjából kell értelmezni az ikont. Ebben a kérdésben a szakértői vélemény alapján elvetettük ezt a megoldást, és a szöveges hangsúlyozásnál maradtunk, a vizuális elem a megvitatás eredményeként csak figyelemfelhívó, de nem ijesztő lesz.

Részlet a Budavári Önkormányzat elutasító leveléből.

Bár a gyermekek érdekében tett gondolatmenet valóságalapjáról céltalan lenne vitát nyitni, zárójelben azért megjegyeznénk, a figyelmeztetés funkcióját csak akkor látja el egy tábla, ha hatásos. (Tehát nem vidáman ügető kutya ikonja látható rajta, ha a zuhanásveszélyre szeretnénk felhívni a figyelmet. Jó néhány veszélyre figyelmeztető hasonló tábla látható városszerte, például maró anyag, becsapódó metróajtó, csúszásveszély, fejsérülés veszély és a többi.

Az Önkormányzat és a Vári kutyások civil közösség matricatervezetéről egy Facebook posztból értesültünk november 28-án. Ezeket elfogadták és kitették a liftekbe, illetve kutyapiszokgyűjtő kukákra.

Reagálva a matricákra, a kezdeményező I. kerületi kutyások csoport tagjai további terveket nyújtottak be. Ezeket szintén elutasították.